De praktijk zal de komende maanden verder worden getransformeerd, nieuwe website, nieuwe locatie, nieuwe manier van werken.

Linda en ik zullen samen lichaamsgerichte sessies geven om zo de zorg rondom deze kwetsbare groep beter neer te kunnen zetten. We gaan unieke therapie aanbieden gespecialiseerd in thema’s als hechting en binding en de daaruit vloeiende relatie met je eigen lichaam. De veilige connectie die je hebt met je eigen mannelijke en vrouwelijke deel komt voort uit de hechting die je hebt met je ouders en de situaties die op je pad zijn gekomen. We kunnen (early) life stress omzetten van posttraumatische stress naar posttraumatische groei wanneer we ons in de kern weer veilig voelen.

U leest hieronder mijn persoonlijke verhaal en hoe en waarom ik deze zorg nog steeds wil geven.

Mijn osteopathie praktijk evolueerde door de laatste jaren heen naar steeds complexere traumazorg omdat ik deze mensen aantrok door mijn manier van werken, door mijn openheid en mijn eigen ervaringen opende steeds meer mensen hun verhalen die ze vaak nog nooit hadden verteld. Je kan dat o.a. lezen in de eerder blogs hierover en mijn betrokkenheid bij het oprichten van psychedelica geassisteerde traumazorg.

Ik ben zelf gezond verklaard, psychische en lichamelijk, maar 25 jaar gelden toen ik in de zorg ging werken had ik PTSS. Het aantal zorgverleners, politieagenten etc. die al PTSS hebben voordat ze starten is hoog. Door een intensief traject van zelfreflectie startende vanaf mijn 30e kan ik nu de spiegel zijn die ik ben voor mijn cliënten, ik heb de laatste en meest hardnekkige lessen recentelijk geleerd en dat is dat je bepaalde therapie niet alleen kan geven. Een zorgverlener kan zich, wanneer de druk hoog is, zichzelf overschatten, het gebeurde ook in mijn geval. Ik legde de lat te hoog en overschatte mezelf.

Trauma’s kunnen de aanrakingsparadox veroorzaken, je wilt wel worden aangeraakt, maar het voelt al heel snel onveilig. Het gene wat je het meest zou moeten voeden wordt giftig. Zo kan het zo gebeuren dat wanneer je in je jeugd verkracht/ misbruikt bent dat je geregeld herbelevingen krijgt, situaties zullen veel te snel onveilig voelen omdat je voelsprieten op de alarmstand staan. Deze vreselijke situatie geeft op den duur een heel scala aan gezondheidsklachten en mensen met bijvoorbeeld fibromyalgie zijn vaak seksueel misbruikt, plezier geeft geen plezier meer. Door grote hoeveelheden adrenaline en cortisol wordt communicatie met jezelf en de buitenwereld steeds meer verstoord. Het wordt moeilijker om je grenzen en wensen aan te geven dat doen we namelijk vooral gereguleerd als we ons veilig voelen. Die interne veiligheid kan pas terugkeren als trauma’s zijn verwerkt.

We zitten te wachten op Bevrijdingsdag wanneer we in trauma zijn, hoewel de oorlog misschien buiten is afgelopen is de binnenwereld nog niet overtuigd van de inmiddels teruggekeerde veiligheid. Bevrijdingsdag is nodig, het is het moment van resolutie. De doden kunnen begraven worden, we kunnen huilen en ook feest vieren omdat het vanaf nu alleen maar beter kan gaan worden. Als alle emoties zijn geuit dan kan het slachtoffer worden losgelaten en kunnen we weer verder met de toekomst.

Wanneer het trauma zich zo in de kern heeft gemanifesteerd, het zit in je sensualiteit en seksualiteit dan heb je een groot probleem. Niet alleen omdat het je hele leven gaat beïnvloeden maar ook omdat de therapeutische oplossing moeilijk te vinden is. Dat kan ik vrij zeker concluderen omdat mijn praktijk vol zit met een groep mensen die werkelijk alles al meerdere keren heeft geprobeerd. Ik behoorde ook tot die groep, maar ik vond een seksuoloog die in Zwitserland een opleiding had gedaan tot sexuological bodyhealing. In de Netflix documentaire “sex, love & goop” zit ook een therapeut die zo werkt. Samen met andere interventies als ademwerk en oefeningen uit de tantraleer en (kundalini) yoga werd de posttraumatische stress omgezet naar posttraumatische groei. Ik kon het slachtoffer in me loslaten en liet het verleden los.

Ik wenste voor mijn cliënten maar 1 ding, dezelfde terugkeer naar een mooie verbinding tussen lijf en ziel zodat het leven steeds meer geleefd kan worden en er steeds minder gevoel van overleven heerst. Lichaamsgerichte traumazorg komt in vele vormen, maar het is voor een grote groep mensen moeilijk bereikbaar, vaak niet vergoed en je komt er niet met een doorverwijzing vanuit je arts of psycholoog. Ik heb geregeld psychologen horen spreken over hoe ze wel aanrakingen zouden willen gebruiken maar dit niet mogen, de samenleving staat onder extreme spanning, de polarisatie is hoog, het aantal mensen met onverwerkte trauma’s is hoog. Vrouwen of mannen die traumatiseren verschillen in hun reactie. Een man laat minder externe angst zien, zijn gevoel neemt af, een vrouw laat vaker externe angst zien en haar vertrouwen neemt af.

Nu begrijp ik hoe we mensen vanuit de extreme onveiligheid naar de veiligheid kunnen laten terugkomen, door een combinatie van aanraken, ademwerk en hypnotherapie in het bijzijn van een man en een vrouw. De wensen en grenzen die iemand op dat moment aangeeft worden door twee personen gehoord en vastgelegd, zo wordt de kans op miscommunicaties veel kleiner. Zo kun je veilig de meest zware emotionele disregulatie problematiek begeleiden in een set en setting waar een mens zich geborgen voelt. De Yin en Yang, het vrouwelijke en het mannelijke, de moeder en de vader, de ziel en het lichaam, het kan in de veiligheid weer harmoniseren en stoppen met elkaar te bevechten.

Wanneer ik voorheen in mijn eentje mensen traumabehandeling gaf dan kwam het geregeld voor dat mensen na een aantal minuten liggen, verbonden ademen en meditatie al extreme lichaamsreacties vertonen zoals ; zielshuilen , tremoren, niet kunnen stoppen met gapen , braken , dissociëren , lange adempauzes , schreeuwen , vastgrijpen , willen opstaan om te gaan rondrennen / springen, lachen , opgewonden raken / hyperseksualiteit , fysiek / emotionele pijn ervaren, bewegingen maken die voortkomen uit een herbeleving (bijv. de handen voor het gezicht om af te weren tegen fysiek geweld). Het zijn allemaal reacties van het autonome zenuwstelsel op de trigger van ontspanning, de mens in zijn totaliteit laat los wat al zolang zit opgeslagen en dat komt er soms uit op spectaculaire manieren. Ik realiseer me nu dat dit soort therapie te veel is voor 1 therapeut om te begeleiden, zeker wanneer je als man een vrouw behandeld.

Een vrouwelijke therapeut is nodig voor een man die is opgegroeid tussen getraumatiseerde vrouwen, hij moet eens gaan voelen dat hij compleet veilig is en zichzelf tot expressie mag gaan brengen in het bijzijn van een goed verbonden vrouw en vice versa voor een vrouw.

Sinds ik therapie geef in innige samenwerking met Linda zou ik niet meer anders willen, de veiligheid en de sprongen die mensen kunnen maken in deze setting is erg mooi en indrukwekkend. En dan hopen wij dat onze cliënten net als ons de volgende zin met steeds meer gevoel en vertrouwen kunnen uitspreken “Ik heb vertrouwen in de toekomst omdat mijn grootste angsten in het verleden liggen “.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven